Vis i Komiža

Dopustite nam da Vam kroz kratku povijest dočaramo naš dragulj -  otok Vis.

Otok Vis nalazi se u srcu Jadranskog mora, 30ak nautičkih milja od prvog većeg grada, točnije Splita. Na svega 100 m2, burna povijest (česte bitke na moru i kopnu, te strateški polozaj doveli su do zabarane turizma sve do 1989. godine) okarakterizirala ga je nevjerovatna očuvana priroda i mnoštvo još uvijek neotkrivenih tajni.

Svojim položajem predstavlja pravu izoliranu oazu od civilizacije i modernog svijeta. Njeguje ga topla i blaga klima što ga čini atrkativnim u svako doba godine.  

Akvatorij Visa krasi nekolicina pučinskih otočića i hridi kao sto su Budikovac, Ravnik, Sv. Andrija, Brusnik, Palagruža. Najznačajniji je Biševo sa svojim prirodnim fenomenom, Modrom špiljom, te Medvjeđom špiljom koje ime dobila po svojoj vjernoj stanovnici – sredozemnoj medvjedici.  

Dva su grada zaštitnika otoka Visa, Vis i Komiža, te sela i zaseoci koji vrednuju običaj seoskog domaćinstva: Podšpilje, Podhumlje, Marine zemlje, Plisko polje, Žena glava i dr.

Grad Komiža smjestio se podno najvišeg vrha otoka, brda Hum, na jugozapadnoj obali otoka u dubokom zaljevu. Tipično je dalmatinsko mjesto s uskim ulicama, kućama stisnutim oko luke i brojnim plažama.

Prvi spomen imena Komiže sačuvan je u jednom dokumentu iz druge polovice 12. stoljeća.

Komiža se uvijek ponosila svojom ribarskom poviješću o čemu danas svjedoči Ribarski muzej, jedinstven u Hrvatskoj, smješten u staroj mletačkoj kuli na rivi. U njemu su izloženi tradicionalni ribarski alati, te replika Gajete ”Falkuše” - autohtoni hrvatski brod kojeg je UNESCO uvrstio u program Svjetske spomeničke baštine.

U Komiži se svake godine 6.prosinca, na blagdan sv. Nikole, zaštitnika putnika, pomoraca i ribara (ujedno i Dan grada Komiže) ispred župne crkve sv. Nikole pali žrtveni brod.

Poznata je također po ribljim specijalitetima i izvornim vinama.

No, ipak Vam nećemo otkriti sve. Posjeite nas, i uvjerite se u čari našeg komadića raja na Zemlji.

Otok Vis (Komiža)