Dopustite nam da Vam kroz kratku povijest dočaramo naš dragulj – otok Vis.

Otok Vis nalazi se u srcu Jadranskog mora, 30ak nautičkih milja od prvog većeg grada – Splita. Na svega 100 km2, burna povijest (česte bitke na moru i kopnu, te strateški polozaj doveli su do zabrane turizma sve do 1989. godine). Danas, otok Vis karakterizira nevjerovatoa očuvana priroda i mnoštvo još uvijek neotkrivenih tajni.
Svojim položajem predstavlja pravu izoliranu oazu od civilizacije i modernog svijeta. Njeguje ga topla i blaga klima što ga čini atrkativnim u svako doba godine.

Dva su grada zaštitnika otoka Visa, Vis i Komiža, te sela i zaseoci koji vrednuju običaj seoskih domaćinstava: Podšpilje, Podhumlje, Marine zemlje, Plisko polje, Žena glava i dr.
Akvatorij Visa krasi nekolicina pučinskih otočića i hridi kao sto su Budikovac, Ravnik, Sv. Andrija, Brusnik, Palagruža. Najznačajniji otok je Biševo sa prepoznatljivim prirodnim fenomenom, Modrom špiljom, te Medvjeđom špiljom koje ime dobila po svojoj vjernoj stanovnici – sredozemnoj medvjedici.

Grad Komiža smjestila se podno najvišeg vrha otoka, brda Hum. Tipično je dalmatinsko mjesto s uskim ulicama, kućama stisnutim oko luke i brojnim plažicama.

Komiža se uvijek ponosila svojom ribarskom poviješću o čemu danas svjedoči Ribarski muzej, jedinstven u Hrvatskoj, smješten u staroj mletačkoj kuli Komuni na rivi. U njemu su izloženi tradicionalni ribarski alati, te replika Gajete ”Falkuše” – autohtoni hrvatski brod kojeg je UNESCO uvrstio u program Svjetske spomeničke baštine.

replika Gajete ”Falkuše” – autohtoni hrvatski brod kojeg je UNESCO uvrstio u program Svjetske spomeničke baštine.

Za Komižu, 6.prosinca, je blagdan našeg nebeskog zaštitnika – sv. Nikole. Zaštitnika putnika, pomoraca, ribara i djece, te ujedno i dan grada Komiže. Poseban je to blagadana za svakog komižanina kad se ispred crkve sv. Nikole pali žrtveni brod. Tradicija je to nekoliko stotina godina koju s poštovanjem njegujemo svake godine.

Poznata je naša Komiža i po ribljim specijalitetima, a posebno komiškoj pogači sa slanim srdelama i izvornim sortama vina, vugavi i malom plavcu.

No, ipak Vam nećemo otkriti sve. Posjeite nas, i uvjerite se u čari našeg komadića raja na Zemlji. ????

Video